Συνιστουμε

Ρελάνς των Ρώσων στους Αμερικανούς: Ουκρανικό Su-25 πετούσε δίπλα στο Boeing 777

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διαθέτει στοιχεία κατά τα οποία ένα αεροσκάφος της...ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε πολύ κοντά, σε απόσταση 3-5 χλμ. από το επιβατικό αεροσκάφος της Malaysia Airlines το οποίο κατερρίφθη και ζήτησε εξηγήσεις από το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Αντρέι Καρταπόλοφ, του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, το μαχητικό αυτό ήταν ένα Σουχόι Su-25.

«Καταγράψαμε την πτήση ενός ουκρανικού αεροσκάφος Su-25 στην κατεύθυνση του μαλαισιανού Boeing το οποίο βρισκόταν σε μια απόσταση 3 ως 5 χιλιομέτρων. Το Su-25 μπορεί να φθάσει σε ύψος 10.000 μέτρων. Διαθέτει πυραύλους αέρος-αέρος οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 12 χλμ. και εγγυώνται την καταστροφή οποιουδήποτε στόχου σε απόσταση έως και 5 χλμ.», δήλωσε ο στρατηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Αμύνης.

Εξάλλου ο στρατηγός είπε ότι δεν εντοπίστηκε η εκτόξευση πυραύλων από το έδαφος σε οποιοδήποτε σημείο κοντά στην πορεία του Boeing και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να δώσουν στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες, «εάν έχουν» τέτοιες.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Ρωσία δεν παρέδωσε κανένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk (ή SA-11) στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, ή «οποιαδήποτε άλλα όπλα».

Με τις δηλώσεις αυτές η Ρωσία αμφισβητεί σαφώς την κατηγορία από το Κίεβο και πολλές δυτικές κυβερνήσεις ότι οι αυτονομιστές που πρόσκεινται στη Ρωσία ευθύνονται για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση 17 στον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.

Ωστόσο, μια πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε σήμερα πως το Κίεβο επιμένει στην ορθότητα των πληροφοριών κατά τις οποίες οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία παρέλαβαν ένα σύστημα Buk-M1 -μια αυτοκινούμενη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων καθοδηγούμενων από ραντάρ- από τη Ρωσία, πιθανότατα μαζί με το πλήρωμά του.


«Νωρίτερα η ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αντάρτες διαπραγματεύονταν την παράδοση ρωσικών συστημάτων Μπουκ», είπε η πηγή αυτή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Οι μαχητές δεν έχουν λάβει την ειδική εκπαίδευση που απαιτείται για το χειρισμό τέτοιου περίπλοκου στρατιωτικού εξοπλισμού, έτσι πιθανότητα μιλάμε για την αποστολή και πληρωμάτων για τα (συστήματα) Μπουκ, τα οποία ήλθαν από τη Ρωσία», υποστήριξε η ίδια πηγή.